» Witamy na platformie Ślubowisko.pl ! Zaloguj lub Zarejestruj się!

Forum - Czy alkoholizm jest dziedziczny?

2309Wyswietleń
34Odpowiedzi

• Podgląd pary ślubnej
    (11.09.2009 - 17:06)

wiem, bo znam ten problem dobrze... stąd tylko 1 piwko i koniec:) a znajomi to już nawet nas nie namawiaja na wiećej bo wiedzą co i jak

• (16.10.2009 - 16:14)

Problem alkoholizmu u dzieci alkoholików rzeczywiście istnieje. Jest to nawet jednostka chorobowa nazywana DDA - Dorosłe Dziecko Alkoholika.

Każdy z nas ma inny charakter. Jedni z alkoholizmem rodziców radzą sobie odrzucając alkohol inni idąc w ich ślady.

Jeśli zobaczycie u siebie lub u partnera skłonności do nadmiernegoi spożywania warto pogadać szczerze, wybrać się do psychologa. To może być właśnie syndrom DDA. To się leczy.

• (16.10.2009 - 22:15)

Teoretycznie jest dziedziczny, wiem, bo sama jestem DDA (Dorosłe dzieci alkoholików), ale dobrze mówią dziewczyny, to wszystko zależy od człowieka. Ja np. nie mam urazu do alkoholu, mimo wszystko i od czasu do czasu lubię sobie wypić piwko. Ale nigdy się nie upijam to raz a dwa też z tym nie przesadzam.  Więc moim zdaniem nie musisz się aż tak bardzo obawiać alkoholizmu swojego narzeczonego :) Ale zawsze warto mówić mu o swoich obawach prawda? Może zrozumie i będzie odmawiał dla Twojego spokoju?

Ps. Ty nie masz się czego wstydzić! To raczej Twój teść powinien jak już :)

Ten post edytował Monessa 16.10.2009, 22:20
  • (19.10.2009 - 09:03)

Ale patrzcie... jak ktoś jest DDA to inne osoby często mogą go mylnie ocenić. Co jest przykre. Wprawdzie ja tego problemu nie mam, ale spotkałam się z nim wielokrotnie. Nie ma na to żadnej chyba zasady. Jak już powiedziane zostało wcześniej  - wszystko zalezy od człowieka.

• (30.11.2009 - 12:05)

ja myślę,że w niektórych pzrypadkach tak tzn, że jest dziedziczny alkoholizm

• (30.11.2009 - 12:05)

ja myślę,że w niektórych pzrypadkach tak tzn, że jest dziedziczny alkoholizm

• (08.02.2010 - 17:48)

Oczywiście, że alkoholizm nie jest dziedziczny. Wysuwanie takich stwierdzeń na podstawie pojedynczych przypadków gdzie ojciec pił i syn pije jest moim zdaniem sporym nadużyciem. Każdy ma wolną wolę, rozum i nikogo go picia alkoholu się nie zmusi. Wpływ na alkoholim ma bardzo wiele różnych czynników a sprowadzanie tego do "dziedziczenia" genów to za duże uproszczenie.

• (08.02.2010 - 21:29)

Nie koniecznie alkoholizm jest dziedziczny- wszystko zależy od człowieka. Naprawdę to kwestia charakteru, srodowiska, znajomych. Czasami zły przykład powoduje zupełny wstręt do alkoholu. Nie ma reguły!

• (16.02.2010 - 08:03)

jest dziedziczny, ale wtedy trzeba zdawac sobie z tego sparwe.. mowia ze dzieci alkoholikow sa w podwyzszonej grubie ryzyka... takze trzeba pic z umiarem i trzymac reke na pulsie, nie mowie tutaj o Tobie zebys spogladała nieufnie na swojego meża, ale on sam musi zdawac sobie z tego sparwe.... i wtedy wszysysc beda happy;] peiej chuchac na zimne:))

poza tym od 2 piw sie zaczyna... facet ktory nie wytrzyma bez 2 piw dziennie moim zdnaiem jest juz uzalezniony... popytajcie swoich babc, mam, czy kogos kto mial w domu alkoholika.... ja mialam dziadka;] i wszystkie ofiary alkoholizmu w domu moga to potwierdzic....

tylko wydaje sie nam ze 2 piwka to nic... pzreciez nie jest pijany.... moze nie jest pijany ale sie uzaleznia a od tego do wiekszej ilosci alkoholu to juz nie wiele trzeba....

• (13.07.2010 - 13:08)

A ja się zgadzam z justinn.

Stwierdzenie, ze "dzieci alkoholikow sa w podwyzszonej grubie ryzyka" nie oznacza że jest to dziedziczne.

bardziej to kwestia psychiki niż samych genów.

Aby wypowiedzieć się musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta - zarejestruj się.

Nasi Partnerzy:

kamerzysta, fotograf, videofilmowaniekwiaciarnia wrocław, kwiaciarnia internetowawideofilmowanie, fotografia ślubnaperfectmomentsweddingtvmoda na slub
ciąża, kalendarz ciążyJakKupowac.pl Doradzamy konsumentommiłość i seksHotel Nowy Dwór