» Witamy na platformie Ślubowisko.pl ! Zaloguj lub Zarejestruj się!

Forum - Jakie są regionalne różnice w organizacji wesela?

3817Wyswietleń
35Odpowiedzi
1234

• (07.08.2009 - 08:54)

Czy istnieją jakieś regionalne różnice w organizacji i przebiegu wesela? Moje drogie panie skoro jesteście z różnch okolic może coś się wam rzuciło w oczy? Napiszcie, chętnie poczytam.Smile

• (07.08.2009 - 11:16)

To co zauważyłam to istnieje różnica w menu weselnym.

Wszystko jest zależne od regionu w jakim odbywa się wesele.Wink

• (07.08.2009 - 13:56)

I chyba te wszystkie zabawy weselne mogą się różnić... tak mi się wydaje...

• (22.08.2009 - 20:44)

byłam juz na weselach w roznych regionach i raczej sie nie roznia az tak bardzo ;]

• (23.08.2009 - 08:47)

Byłam na weselu pod Warszawą i było to samo co na zachodzie. hmm ale wydaje mi sie ze górale mają inne zwyczaje no i Ślązacy.... ale nie jestem pewna i nie wiem jakie.

• Podgląd pary ślubnej
    (23.08.2009 - 12:00)

Napewno niektóre rzeczy się różnią...

jak byłam na weswlu w Łodzi to po raz pierwszy spotkałam się z tym, że na oczepinach Młodzi wykupywali od gości fanty w postaci części swojej garderoby, ktróra została im przez owych gości zabrana podczas zabawy weselnej. wygłądało to tak, że goście wymienli fanty na wódkę weselną i wykonywali jakieś zabawne polecenia wyznaczone przez Młodych.

ponad to przed rzucianiem welonem Młoda miała wczepiany przez Druhnę we włosy kwiat...do odpowiedniej przyśpiewki na ten temat.

Za to na śląsku, zagłębiu...to nie druhna odczepia Młodej welon przed oczepinamy, tylko Pan Młody.

wszystkie panienki robią wokół Młodej ścisłe kółeczko przez które Młody musi się przedostać. a w tym samym czasie kawalerowie za pomocą wielkich drewnianych chochli próbują mu to ułatwić przeszkadzając panną. 

odwrotna sytuacja następuje przy zdejmowaniu musznika Panu Modemu przez Pannę Młodą:)

Ten post edytował nemi 23.08.2009, 12:01
  • (26.08.2009 - 13:17)

Ja właśnie jestem z okolic Łodzi no i tutaj jest normą wykupywanie przez Młodych butów i podwiązki.

A ogromnie mnie zdziwiło, jak u koleżanki na Kujawach w piątek był Polter. U nas czegoś takiego nie ma.

• (27.08.2009 - 23:31)

ja jestem z Podbeskidzia a teraz mieszkam nad morzem. Rzeczywiscie na Śląsku sa inne zasady:

- jest starosta ktory dba o wodke ale tez ja kupuje, nie zawsze ale czesto. Starosta to taki sponsor :) i jest staroscina dokladnie nie pamietam czym sie zajmuje :)

- jest inne menu ale to przewaznie jedzenie regionalne

- na Śląsku przy stole goscie spiewaja goraskie przyśpiewki :)

-zabawy tez sa rozne, polowy z nich nie rozumiem :D

jak bylam niedawno na weselu nad morzem to swiadek zajmowal sie wodka :( szkoda świadka

• (28.08.2009 - 07:21)

Zdecydowanie menu, a tak pozatym jak byłam w Łodzi na weselu tak jest moda dawania prezentów w czasie oczepin...u nas jest to przed weselem

• Podgląd pary ślubnej
    (28.08.2009 - 16:08)

Menu weselne i zabawy weselne no i CENY

• (29.08.2009 - 22:30)

Jakie są zwyczaje zabawy w czasie wesela których niema gdzie indziej

1234

Aby wypowiedzieć się musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta - zarejestruj się.

Nasi Partnerzy:

kamerzysta, fotograf, videofilmowaniekwiaciarnia wrocław, kwiaciarnia internetowawideofilmowanie, fotografia ślubnaperfectmomentsweddingtvmoda na slub
ciąża, kalendarz ciążyJakKupowac.pl Doradzamy konsumentommiłość i seksHotel Nowy Dwór