» Witamy na platformie Ślubowisko.pl ! Zaloguj lub Zarejestruj się!

Forum - Kościół ... Wasze przejścia, doświadczenia?

860Wyswietleń
13Odpowiedzi
12

• (09.06.2009 - 10:11)

witajcie

czasami bywa tak ze trafia się na księdza z powołania, czasem jest to znajomy ksiądz ... a czasem są księża którzy rzucają tylko kłody pod nogi ...

w sumie ja najgorzej wspominam załatwianie sparw kościelnych ... i bardzo się cieszę że ślub odprawał inny ksiądz przyjaciel rodziny a nie ksiądz z parafii ...

czy miałayście jakieś problemy ??

• Podgląd pary ślubnej
    (09.06.2009 - 10:14)

U mnie proboszcz nie robił żadnych problemów pewnie dlatego, że mam z nim dobre relacje. Protokół spisaliśmy chyba 1 mies przed ślubem choć powinno robić sie to znacznie wcześniej... No a na mszy ślubnej miałam oprócz niego jeszcze dwóch znajomych księży więc było pięknie... Choć sakrament małżeństwa udzielał mi oczywiście proboszcz z czego był dumny... W końcu zostałam w parafi i trzeba mieć dobre relacje z proboszczem bo nigdy nie wiadomo, co przyniesie życie.

Ale znam osoby, które miały straszne przejścia z księżmi. Koleżanka musiała do niego przyjść na 3 mies (co do dnia) z narzeczonym żeby spisać ten protokół. Bo ksiądz stwierdził, że jak przyjdą dzień później to nie udzieli im ślubu...

Także z księżmi bywa róznie.

Ten post edytował magdalenka 09.06.2009, 10:16
  • Podgląd pary ślubnej
    (24.06.2009 - 21:00)

;)

• (13.07.2009 - 14:41)

U nas było tak, że musieliśmy zrobic kurs przedmałżenski, i za żadne skarby nie moznabyło opuścić spotkania! Musiał być wszystkie.... a to że ludzie pracuja nikogo nie obchodziło.

• Podgląd pary ślubnej
    (27.08.2009 - 09:13)

nasz ksiąz był 100% powołanym... kazanie i cała uroczystość były cudowne!!!

• Podgląd pary ślubnej
    (27.08.2009 - 09:30)

U nas byly wielkie problemy.Oboje pochodzimy z Polski(na stale mieszkamy w Niemczech)Chcielismy slub w mojej parafii w Polsce,ale ksiadz nam postawil takie warunki ktorym nie dalismy rady sprostac.Najpierw poszlo o nauki oczywiscie nie mielismy chcielismy zrobic w Niemczech w Polskiej parafii,ale ksiadz sie nie zgodzil powiedzial,ze nauki tylko z jego parafii z innej on nie przyjmie...kazal nam zjechac do polski na trzy miesiace i zrobic co bylo nie mozliwe bo oboje pracujemy.Potem byl problem ze swiadkowo i zrezygnowalismy.Wrocilismy po urlopie z polski do Niemiec i poszlismy do ksiedza w Polskiej parafii w lutym powiedzielismy,ze chcemy slub ksiadz napisal jakie dokumenty potrzebujemy i gdy zebralismy papiery poszlismy jeszcze raz.Ksiadz przy nas wypisal papiery slubne...powiedzielismy,ze nie mamy nauk(ksiadz zaczal sie smiac)powiedzial,ze sie to tez zalatwi:)W kwietniu wysylalismy zaproszenia,a w sierpniu slubowalismy:)Nauk do tej pory nie mamy wiec to zalezy od ksiedza wszystko:)

Ale rodzinka i goscie wszyscy tak samo powiedzieli,ze tacy ksieza jak tu w Niemczech powinni byc tez w Polsce to nikt by nie robil problemow ze slubem czy chrztem:)

• (27.08.2009 - 11:36)

my musielismy chodzic 3 miesiace na nauki przedmałżeńskie

• Podgląd pary ślubnej
    (27.08.2009 - 12:20)

Wszystko zalezy od podejscia ksiedza:)

• (27.08.2009 - 16:31)

mi nie mielismy zadnych problemow ksiadz byl super dowcipny maz nawet nie mial paru nauk przedmalzenskich i przymknol oko

• Podgląd pary ślubnej
    (27.08.2009 - 16:35)

Jak trafisz na ksiedza ktory zna realia zycia to zawsze przymknie oko

• (27.08.2009 - 16:38)

no własnie nasz taki byl juz starszy ale widac ze swiata troche zwiedzil byl bardzo mily ale juz odszedl z mojej parafii

12

Aby wypowiedzieć się musisz być zalogowany. Jeśli nie masz konta - zarejestruj się.

Nasi Partnerzy:

kamerzysta, fotograf, videofilmowaniekwiaciarnia wrocław, kwiaciarnia internetowawideofilmowanie, fotografia ślubnaperfectmomentsweddingtvmoda na slub
ciąża, kalendarz ciążyJakKupowac.pl Doradzamy konsumentommiłość i seksHotel Nowy Dwór